joi, 7 februarie 2019

Un nou apel catre cetateni


Stimati membri ai Asociatiei Baneasa Lac, 
Stimati cetateni domiciliati in zona Lacului Baneasa,

Au fost distribuite in cutiile dvs. postale formularele 230 in scopul directionarii procentului de 2% din impozitul pe veniturile din salariile sau pensiile dumneavoastra catre Asociatia noastra. Comitetul Asociatiei este neplacut surprins intrucat doar un numar absolut infim dintre dumneavoastra au acceptat acest lucru (mai putin de 5%). Nu intelegem de ce acest dezinteres major. Nici nu cautam raspunsuri. Insa acest lucru demotiveaza inclusiv comitetul Asociatiei care astfel isi vede zadarnicite mare parte a intentiilor pe care vi le-am prezentat in comunicatele anterioare. Sa ne declaram invinsi, sa depune armele si sa desfiintam Asociatia? Nu este o solutie.
Mai grav este faptul ca in aceasta situatie credem ca orice actiune de-a noastra este total lipsita de interes pentru marea majoritate a membrilor Asociatiei. Si atunci de ce sa le mai initiem? Sa lasam doar in seama autoritatilor sa ne rezolve problemele? Autoritati care nu vor interveni pentru simplu motiv ca nu suntem un cartier de cazuri sociale. Si ei stiu bine asta!  Iar Asociatia, astazi, nu poate face dovada unei voci comune!
Suntem sufocati de lipsa locurilor de parcare a ansamblurilor Barcelona si Rezidence Parc ai caror locatari isi parcheaza sau abandoneaza autoturismele in cartierul nostru, blocand circulatia.
Suntem sufocati de intentia de construire a unor imobile pe putinele petice de teren aferente strazilor Bujorului, Liliacului sau Nuferilor a clanurilor Onoriu sau altor clanuri de constructori care nu se dau in laturi de la nimic pentru a construi pe orice parcela disponibila. Clanuri care si-au indreptat atentia si in zona Asociatiei noastre. Imobile construite rapid, fără autorizații și fără a respecta condițiile tehnice, doar pe baza corupției autorităților locale.
In aceasta situatie ne vedem nevoiti ca in acest an sa ne limitam  eforturile  doar asuprea obiectivelor care nu presupun finantare. Mai pe scurt doar la un schimb de corespondenta cu diferite autoritati si atat! Corespondenta la care ne-am obisnuit sa primim raspunsuri pe langa subiect sau deloc.
Din pacate cel putin doua obiective care presupun resurse financiare importante pe care ni le-am propus nu vom putea sa le continuam.
1.   Una dintre acestea presupunea transformarea Asociatiei in Asociatie de Utilitate Publica.

Acest lucru ne-ar fi ajutat sa resolicitam proprietarului terenului de pe malul lacului, Banca Nationala a Romaniei sa il puna la dispozitia Asociatiei noastre pentru edificarea unui parc. Banca Nationala a Romaniei ne-a comunicat urmatoarele: Banca Nationala a Romaniei, banca centrala a Statului Roman, este intr-adevar detinatorul dreptului de administrare asupra terenului proprietate publica situat in Bucuresti, str. Aleea Tipoli f.n..
In privinta solicitarii primite (cea de amenajare ca parc si loc de joaca pentru copii a terenului viran situat intre Lacul Baneasa si Cartierul Baneasa-Lac) si avand in vedere particularitatile de exercitare a dreptului de proprietate publica, trebuie precizat ca dreptul de admnistrare pe care Banca Nationala a Romaniei il detine asupra terenului este un drept real de natura juridica mixta, atat admnistrativa cat si civila. Astfel acceptul de amenajare ca parc si loc de joaca a respectivului teren, include si un transfer al folosintei, gratuit, iar acesta este reglementat prin lege (Constitutia Romaniei, art. 136, alin.4; Codul Civil art. 878, alin. 1; Legea nr. 215/2001, art. 124). Conform acestor prevederi, dreptul de folosinta gratuita asupra unor terenuri proprietate publica poate fi acordat doar regiilor autonome si institutiilor publice sau institutiilor de utilitate publica.
Intrucat nu avem stiinta despre existenta unei hotarari de guvern prin care asociatiei dumneavoastra sa ii fie recunoscut acest statut de asociatie de utilitate publica, suntem limitati in putinta de a proceda la formalizarea unui demers de transfer al folosintei pentru amenajarea ca parc si loc de joaca pentru copii a terenului viran situat intre Lacul Baneasa si Cartierul Baneasa-Lac. Banca Nationala a Romaniei in calitate de titular al dreptului de admnistrarea poate folosi si dispune de bunul dat in admnistrarea doar in conditiile stabilite de lege.”
          O asociatie de utilitate publica presupune minim un angajat cu contract de munca. Nu ne permitem plata catre un angajat nici macar cu contract part time, salariul minim pe economie, studii medii.
De 10 (zece) ani pe acel teren cresc buruieni si va mai sta inca cel putin 2 (doi) ani tot asa. Asta in situatia fericita in care BNR nu va gasi o formula prin care sa ii dea vreo destinatie locativa. Si vor mai rasari inca vreo cateva blocuri. Este teren de cel putin 10 blocuri (cele 7 blocuri din Cartierul Baneasa Lac ocupa mai putin de 10.000 mp suprafata aproximativa a acelui teren, astazi viran).

2.   Blocarea intentiei de dezvoltare a unui cartier pe locul fostului strand cu ape termale „FORADEX”, aflat in vecinatatea noastra.

Unul dintre motivele pentru care in anii 2009 a existat un proiect la nivelul Guvernului de a pune si Bucurestiul pe harta turismului balnear proiect abandonat, a fost tocmai existenta singurului bazin cu apa termala din Bucuresti, bazin care a functionat timp de 28 ani (din 1980 pana in anul 2007) ca baza terapeutica gestionata de compania Foradex. Reamintim ca in incinta acestui sediu, in urma forării in anii 80 a unei sonde de aprox. 3000 m adâncime, s-a descoperit un zăcământ hidrotermomineral cu apă sulfuroasă având o temperatura de cca. 75 grade C, similară celei de la Govora ori Băile Herculane, având certe calităţi terapeutice. Calitatile curative ale acestor ape termale au fost testate de Institutul National de Medicina Fizica, Balneoclimatologie si Recuperare Medicala cu recomandari pentru tratraea afectiunilor aparatului locomotor si a celor posttraumatice si a diferitelor glande. Apa este foarte concentrata, timpul maxim de bazin fiind doar de 20 minute.  Complexul balnear mai beneficia şi de un restaurant în aer liber – cu preţuri foarte scăzute, pentru că îl frecventau şi înalţi demnitari ai sistemului comunist (Suzana Gîdea, Ana Mureşan, Alexandrina Găinuşe şi alte asemenea personalităţi ) – după cum relatează colonelul Eugen Cristea, fost sef al serviciului de pază şi protectie al lui Nicolae Ceauşescu.
Din pacate acest mic complex balnear cu care ne invecinam este abandonat la ora actuala dupa ce Foradex a suferit, in anul 2008, o privatizare destul de dubioasa. Elena Udrea, pe vremea cand era ministrul Turismului, ar fi vrut sa construiasca un centru banear aici, care prevedea un spatiu de cazare de 300 paturi si capacitatea de tratament pentru 500 de oameni in fiecare zi, poate chiar si stranduri, dar Foradex, proprietarea terenului, si-a cerut indsolventa in 2009, an in care peste 89% din companie era detinuta de o firma cipriota. Subiectul a fost reluat in 2011 de Maria Grapini in perioada mandatului de ministru al turismului. Grapini dorea la vremea respectiva sa colaboreze cu Sorin Oprescu pentru acest proiect balnear.
Din pacate, pana la ora actuala, nu s-a facut nimic, binele si interesul public este lasat deoparte.
In schimb cu deosebita ingrijorare am luat act de intentia de dezvoltare a unui cartier privat cu centre SPA pe locul fostului strand cu ape hidrotermominerale cu blocuri de 9 nivele, 7 nivele, 5 nivele etc. Am explicat intr-un comunicat anterior despre aceasta. Ingrijorarea noastra deriva in doua planuri. Pe de o parte aspectele de legalitate privind regimul de inaltime si alti parametri de ocupare ai terenului cat mai ales introducerea intr-un circuit absolut privat a potentialului acestor ape cu care suntem onorati sa ne invecinam.
Asociatia a solicitat raspuns la un numar de 8 (opt) institutii alte statului. Desi am invocat termenul legal de 30 (treizeci) zile de comunicare a raspunsului prevazut de legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, in afara unei singure institutii si anume Autoritatea Aeronautica Civila din Romania, nu au raspuns nimeni. Raspunsul acestei institutii care a fost postat este edificator in ceea ce priveste marsavia care se pregateste si anume aprobarea documentatiei de urbanism Plan Urbanismn Zonal cu incalcarea tuturor normelor legale si apoi obtinerea autorizatiei de constructie. Nu ne-ar ramane decat o singura posibilitate. Apelarea la instanta. Din pacate fara resursa financiara Asociatia nu se va angaja la acest lucru.

Cu toate acestea, facem un ultim apel membrilor Asociatiei Baneasa Lac (toti care locuim in acest perimetru suntem automat membri ai acestei Asociatii) care nu au directionat procentul de 2% catre alte Asociatii sau fundatii ca pana pe 15 martie o pot face catre Asociatia noastra.
Facem si precizarea ca in baza Hotararii Guvernului nr S/969/2016, Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 78, art, art.81, art 102 si art 147 din Legea 227/2015 privind codul fiscal (un act normativ comunicat doar institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala – o alta intentie crasa a Guvernului de a bloca cat mai mult posibil accesul entitatilor nonprofit la aceste fonduri, alaturi de scurtarea perioadei fata de anii anterior de la 25 mai la 15 martie) cadrele militare in activitate precum si soldatii si gradatii profesionisti, depun Declaratiea 230  la structurile financiare ale unitatilor militare de care apartin. Asociatia a postat aceasta Declaratie pe blogul nostru si poate fi descarcata si depusa la structurile financiare ale unitatilor militare unde sunteti incadrati.
Va multumesc

Presedinte Asociatia Baneasa Lac
Catalin APOSTOL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu