vineri, 11 octombrie 2024

Hranirea porumbeilor salbatici - o noua problema aparuta in cartierul nostru

Prezenta pasarilor salbatice in aglomerari urbane provoca pagube materiale, duce la cresterea riscului de infectie, dar si la aparitia unor anumite specii de insecte care dauneaza produselor textile. Insa, principala si cea mai vizibila problema este data de excrementele de pasare.

Principalii factori din care rezulta ca o cladire are probleme cu pasarile sunt: excrementele, cuiburile, diferite insecte (muste sau purici) si mirosuri persistente, neplacute.

Porumbelul este una dintre cele mai intalnite specii de pasari din Europa, prezenta in apropierea asezarilor umane, indiferent ca este vorba despre mediul urban sau cel rural.
Gradul mare de adaptabilitate ii face sa fie prezenti in orice zona unde exista surse de hrana. Iar daca mediul inconjurator este prielnic, porumbeii se pot inmulti tot timpul anului.

Excrementele de porumbel contamineaza aerul, din cauza mirosului greoi. In plus, costurile curateniei, mai ales cand este vorba despre cladiri, sunt considerabile. Substantele din excrementele porumbelului, precum acidul nitric, pot deterioara materialul de constructie (beton, piatra de nisip, tiglelele sau straturile de cupru, aluminiu si zinc). Acidul se infiltreaza in fisurile microscopice ale oricarui tip de constructie si dizolva materialul.

Porumbeii ciugulesc bucati de ziduri si tencuiala subtire, intrucat au nevoie de substantele aflate in granulele de nisip.

Pasarile, indiferent de specie, devin cu adevarat problematice atunci cand gasesc o cale de acces intr-o cladire. Fie ca sunt in cautare de hrana, de adapost sau pentru a-si face cuibul, pasarile deranjeaza, in primul rand, vizual, dar creeaza si probleme de sanatate in zona afectata.

In anul 2008, locuitorii si autoritatile din Venetia s-au confruntat cu o serioasa invazie de porumbei, care amenintau atat sanatatea locuitorilor si a turistilor, cat si aspectul cladirilor si monumentelor. Prima masura luata de autoritatile venetiene a fost interzicerea hranirii porumbeilor si chiar amendarea cetatenilor care erau prinsi in fapt.

Pe langa faptul ca sunt inestetice, excrementele pasarilor pot provoca daune pe termen lung. Desi excrementele proaspete nu prezinta o problema majora, cele uscate pot raspandi diferite forme de infectii. Sporii excrementelor uscate, combinati cu praful si inhalati pot provoca diverse probleme de sanatate, mai ales persoanelor cu imunitatea scazuta.

Porumbeii transmit paraziti, cum ar fi capusele de porumbei, acarienii, paduchii si plosnitele specifice lor. Pe langa acestea, cuiburile sunt pline de alte organisme daunatoare si prezinta conditiile ideale pentru dezvoltarea acestor organisme care, din cuiburi, se extind cu usurinta in locuintele oamenilor.
In anul 2013, podurile cladirilor istorice din Timisoara s-au transformat in adevarate focare de infectie, din cauza porumbeilor care au invadat mansardele nelocuite si au lasat in urma lor cantitati uriase de excremente si purici.

Autoritatile timisorene au demarat o actiune ampla de igienizare, intrucat sanatatea publica era pusa in pericol si grav amenintata. In actiune au fost implicate si asociatiile de proprietari, care au fost somate sa se ocupe de igienizarea respectivelor locatii, in caz contrar fiind aplicate amenzi usturatoare.
Pe langa faptul ca transmit o multime de boli, porumbeii pot transmite direct oamenilor salmonela. Porumbeii au fost de asemenea cunoscuti si pentru transportul bolilor Chiamdiosis si Psitacoza, boli similare cu gripa si pneumonia.

Printre masurile pentru evitarea sau ameliorarea tuturor problemelor mentionate mai sus, se recomanda:


Aparate profesionale  care genereaza sunete de atac ale pasarilor de prada, cat si sunete de stres si alarma.
– Impiedicarea accesului poumbeilor, pe cat posibil, in incinta cladirilor, mansardelor, halelor de productie sau depozitare.
– Distrugerea cuiburilor porumbeilor. Desi pare o masura drastica, distrugerea cuiburilor este una dintre primele masuri catre trebuiesc luate cand prezenta porumbeilor este deranjanta si afecteaza diferite activitati.
– Indepartarea, pe cat posibil, a surselor de hrana si chiar interzicerea hranirii lor de catre diverse persoane. Cu cat sursele de hrana sunt mai variate si mai imbelsugate, cu atat numarul porumbeilor in respectiva arie se va mari semnificativ si, implicit, indepartarea lor va fi cu mult mai greoaie.

Important de stiut este ca in Sectorul 1 Bucuresti exista Hotararea nr.79/31.05.2016 a Consiliului Local care sanctioneaza cetatenii care hranesc porumbeii in balcoane sau pe pervazul ferestrelor daca prin aceasta se afecteaza starea de curatenie a imobilului sau a domeniului public si cresterea si si intretinerea porumbeilor in blocuri de locuinte, fara acordul asociatiei proprietarilor si fara asigurarea conditiilor corespunzatoare de igiena (clic aici pentru vizualizarea Hotararii).

Deoarece Asociatia Baneasa Lac a fost sesizata in legatura cu hranirea sistematica a porumbeilor salbatici de catre un proprietar de pe Aleea Havana, dorim sa va sesizam acest aspect, sa analizam si sa hotaram impreuna cu toti cetatenii cartierului ce masuri putem lua in acest caz.

COMITETUL ASOCIATIEI BANEASA LAC