vineri, 29 iulie 2022

Propunerile Asociatiei Baneasa Lac adresate, in timp - din 2008 si pana in prezent, autoritatilor administratiei publice locale si centrale, pentru amenajarea malurilor si terenului adiacent Lacului Baneasa

 

Amenajarea terenului viran dintre Cartierul Baneasa Lac si Lacul Baneasa

(1)   Efectuarea demersurilor pentru elaborarea unei hotarari de guvern pentru trecerea a doua terenuri virane situate intre Cartierul Baneasa Lac si malul Lacului Baneasa, din administrarea Ministerului Apararii Nationale (MApN), respectiv a Bancii Nationale a Romaniei, in domeniul public al Municipiului Bucuresti si in administrarea Primariei Sectorului 1, in scopul amenajarii unui parc,  a unei parcari publice si a unui loc de joaca pentru copii.

 

Consolidarea si amenajarea malurilor si a intregii zone verzi adiacente Lacului Baneasa

(2)   Clarificarea regimului juridic al Lacului Baneasa (ESTE INCHIRIAT?) si terenurilor adiacente, prin executarea cadastrului intregii zone, pentru identificarea proprietarilor, concesionarilor si a eventualilor chiriasi.

(3)   Interzicerea activitatii unor agenti economici care polueaza lacul sau cu potential de poluare a lacului si zonei inconjuratoare.

(4)   Reconsolidarea malurilor pe toata lungimea acestora, in scopul impiedicarii alunecarii unor terenuri catre lac si distrugerea unor strazi (str. Madrigalului - are deja crapaturi pe unele portiuni ale partii carosabile). Ultima consolidare de maluri a fost executata inainte de anul 1989.

(5)   Controlul zonei de protectie de 50 de metri de mal;  indepartarea/demolarea  tuturor obstacolelor si a constructiilor ridicate in acest perimetru.

(6)   Construirea unei alei pietonale de jur imprejurul lacului, dublata de o alee pentru biciclisti, concomitent cu actiunea de consolidare a malurilor, ca parte a proiectului denumit "Promenada verde". De mentionat ca aceste alei se pot conecta direct cu Parcul Herastrau, prin pasajul pietonal care subtraverseaza Soseaua Bucuresti-Ploiesti.

(7)   Constructia, in paralel cu aleea pietonala, a doua conducte magistrale de preluare a apelor uzate, prin cadere libera, de la toti abonatii actuali si viitori ai societatii APA NOVA, care in prezent sunt racordati la statii de pompare a apelor uzate - adevarate bombe ecologice si energofage. Credem ca si societatea APA NOVA  ar fi interesata astfel in acest proiect si ar contribui la realizarea acestor conducte.

(8)   Largirea Aleii Matelotilor si racordarea acesteia cu Str.Baiculesti si Sos. Straulesti.

(9)    Constructia unei parcari publice supraetajate (de mari dimensiuni), in apropierea acestei intersectii, care sa absoarba autoturismele riveranilor dar si pe cele ale cetatenilor care vor veni in zonele de agrement sau ale celor care vor dori sa calatoresca mai departe in tara sau in strainatate, cu trenul, din Gara Baneasa.

(10)                       Constituirea unui parteneriat de tip public-privat intre PS1, MApN, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, Asociatia Baneasa Lac si alte organizatii civice interesate, in scopul reabilitarii si darii in folosinta pentru cetatenii Sectorului 1 a fostei Baze Sportive si de Agrement nr. 1 a MApN (cunoscuta si sub denumirea de "Strandul Generalilor").

(11)                       Gasirea unor investitori interesati in constituirea unor parteneriate de tip public-privat cu Primaria Sector 1 si ceilalti proprietari/concesionari ai fostelor baze sportive din zona, respectiv:

a.       Strandul cu ape termale de la Foradex

b.      Strandul "Combinatului Poligrafic Bucuresti" (CPB)

c.       Strandul PTTR (al Telefoanelor)

d.      Strandul "UTC"

e.       Strandul Baneasa 1

f.       Strandul Baneasa 2, etc.

cu scopul reabilitarii si dezvoltarii acestor baze sportive.

Asanarea si igienizarea terenului adiacent liniei ferate Bucuresti-Constanta. Trecerea acestui teren in administrarea Municipiului Bucuresti, respectiv a Sectoarelor

(12)                       Luarea unor masuri energice de salubrizare si igienizare a terenului de protectie aferent caii ferate Bucuresti-Constanta, care a ajuns un focar de mizerie si de propagare a bolilor, unde se deverseaza deseuri menajere si de constructii, cadavre in putrefactie, se construiesc neautorizat tot felul de cocioabe, case, magazii, cotete pentru animale, cu garduri inestetice si insalubre, unde s-au improvizat gradini si spatii de picnic, garaje, parcari neautorizate si altele. Practic, acest teren de "protectie" al CF Constanta, care taie Bucurestiul in doua,  este un teren al nimanui, o sursa de infectii pentru bucuresteni si o rusine pentru o Capitala care se pretinde civilizata.

(13)                       Deoarece, in mod evident, Ministerul Transporturilor nu poate gestiona corespunzator standardelor civilizate acest teren, este necesara o Hotarare de Guvern prin care acesta  sa fie transferat in domeniul public al Capitalei,  iar PMB sa predea terenul la Sectoare. Astfel, fara nici o investitie majora, acest teren cu o suprafata mai mare decat parcul Herastrau, numai pe perimetrul Lacului Baneasa, ar putea deveni un coridor verde al Capitalei, un loc de plimbare si recreere pentru cetateni.

(14)                       Pentru incurajarea si facilitarea deplasarii cetatenilor pe jos si cu transportul public, consideram ca ar fi deosebit de eficienta constructia unor pasarele sau pasaje pietonale de traversare a caii ferate, in doua zone importante:

a.       la intersectia str. Baiculesti cu Sos Straulesti, care sa faca legatura intre Cartierul Baneasa Lac si zona Casei Presei;

b.      in zona str. Parcului - Monitorul Oficial, care sa faca legatura intre Cartierul Pajura si zona Romexpo.

 

Extinderea amenajarilor similare

la toate cele 9 lacuri de pe teritoriul administrativ al Municipiului Bucuresti

(15)                       Salba de lacuri Colentina are 9 lacuri pe teritoriul administrativ al Bucurestiului: Straulesti, Grivita, Baneasa, Herastrau, Floreasca, Tei, Plumbuita, Dobroiesti si Pantelimon I. Primele 6 se afla in administrarea Primariei Capitalei prin ALPAB, iar celelalte trei se afla in administrarea Sistemul de Gospodarire a Apelor Ilfov-Bucuresti, institutie in subordinea Apelor Romane. Potrivit legii, administratorii lacurilor si drumurilor trebuie sa se ocupe de intretinerea, reabilitarea lor si valorificarea potentialului.

(16)                       In 2007, CGMB a aprobat indicatorii economici pentru un proiect de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curatarea zonelor adiacente si introducere acestora intr-un circuit turistic.  Proiectul, in valoare de circa 33 milioane de euro, ar fi trebuit finantat in proportie de 85 la suta din fonduri europene. Cu un an inainte, in 2006, Primaria Capitalei a cerut Guvernului sa-i transfere in patrimoniu si cele 3 lacuri aflate in gestiunea  Administratiei Nationale "Apele Romane" pentru a putea realiza un proiect unitar de amenajare. O data cu schimbarea primarului general, in 2008, acest proiect a fost dat uitarii desi a fost singurul, dupa 1989, care a tratat in ansamblu salba de lacuri Colentina.

(17)                       Efectuarea unor demersuri legale si mediatice sustinute, in scopul determinarii PMB si a CGMB de a relua proiectul  aprobat in 2007 de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curatarea zonelor adiacente si introducere acestora intr-un circuit turistic.

(18)                       Indepartarea gardurilor si a obstacolelor si constructia unor promenade de jur imprejurul lacurilor, unde bucurestenii sa se poata plimba si alerga pe jos sau cu biciclete, role, trotinete etc.

(19)                       Plantarea de pomi pe langa aleile pietonale, amenajarea de spatii verzi in perimetrul de 5o de metri de la mal, ca resursa de spatiu verde a Bucurestiului,  conectarea acestor spatii cu parcurile existente.

 

PRESEDINTE  ASOCIATIE,

Apostol Catalin Constantin

7 comentarii:

  1. Desigur, suntem insistenti (si deranjanti poate) pentru administratia publica. Dar nu ne vom opri pana nu vom reusi sa urnim lucrurile si sa facem o zona civilizata in aceasta parte a Capitalei. Macar nepotii nostri sa se bucure de o viata mai buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce putem face? Locul de joacă din spatele vilelor necesită o reabilitare urgenta. Leagănele s-au deteriorat, de curățenie nici nu poate fi vorba, coșurile de gunoi le-am golit eu de câteva ori, persoanele care fac curat pe străzi spun că nu intra in atribuțiile lor acest loc. Noaptea vin diverși indivizi care stau pe bănci, fumează și sparg semințe, lăsând pe jos o mizerie de nedescris. Cui trebuie sa ne adresam pentru rezolvarea acestei probleme? Chiar as dori sa mă implic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat mai multe reclamatii catre Primaria Sectorului 1. PS 1 trebuie sa ia in primire acel teren de la actualii gestionari: MApN si Banca Nationala a Romaniei. Dar cineva de acolo, de la Primarie, trebuie sa munceasca, in sensul ca trebuie sa faca niste adrese catre Guvern, catre Primaria Municipiului Bucuresti si catre cele doua institutii gestionare, pentru emiterea unei Hotarari de Guvern, apoi de Consiliu General. Atat si nimic mai mult!... Aceasta actiune nu necesita bani, doar munca si bunavointa din partea unor functionari ai primariilor Bucurestiului si ai statului roman.

      Ștergere
  3. Terenul nu mai este in gestiunea BNR, dar nici la PS1 nu a ajuns, ci la RA-APPS:

    https://jurnalul.ro/amp/guvernul-ii-sufla-lui-clotilde-armand-terenul-pe-care-primarita-l-a-cerut-de-la-bnr-895162.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu multa placere! Mare pacat ca interesele politice primeaza si Primaria Sectorului 1 nu este sustinuta sa administreze acest teren, asa cum ar fi normal. Sper sa nu fi fost “parcat” pentru cativa ani la RA-APPS si apoi sa vedem cum este achizitionat de vreun dezvoltator imobiliar la licitatie cum s-a mai intamplat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce interese ascunse sunt aparate acolo, pe malul lacului, dar consider ca acest gest tradeaza o nepasare crasa fata de bucuresteni si fata de aspectul Capitalei, din partea intregului guvern, in frunte cu Prim-ministrul. Sper sa aflam la timp toate manevrele care se fac cu aceste terenuri.

      Ștergere