luni, 2 august 2021

Cu privire la memorandumul nr.577425 prezentat in sedinta Guvernului Romaniei din 28.07.2021

 

ASOCIATIA BANEASA LAC

UNIREA FACE PUTEREA! Impreuna, pentru binele cetatenilor!

Adresa   Bucuresti, Str Bujorului, nr. 37 D, Sector 1, Telefon   0732716706,0722258577,0736600961

E-mail  asociatia.baneasa.lac@gmail.com, Site   http://baneasa-lac.blogspot.ro

 

 

Catre,

1.      GUVERNUL ROMANIEI

2.      BANCA NATIONALA A ROMANIEI

3.      PRIMARIA MUNICIPIULUI BUCURESTI

4.      PRIMARIA SECTORULUI 1 BUCURESTI

 

Spre stiinta:

 

MINISTERELE INTERESATE (mentionate in memorandumul inregistrat la Guvernul Romaniei cu nr. 577425/28.07.2021)

 

Subiect:           Cu privire la memorandumul nr. 577425 prezentat in sedinta din 28 iulie 2021

                         a Guvernului Romaniei cu privire la predarea in administrare a unui teren

                        situat in Mun. Bucuresti, str. Straulesti, nr. 60 B, Sector 1

 

Citind memorandumul postat pe site-ul Guvernului (https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/07/MEMO-2.pdf ) Asociatia civica Baneasa Lac isi exprima dezamagirea fata de intentia evidenta a Guvernului Romaniei si a unor ministere de a construi pe un teren situat chiar pe malul Lacului Baneasa, teren care, in opinia noastra, in oricare oras civilizat al Europei nu ar putea sa aiba alta functiune decat aceea de spatiu verde amenajat. Cu atat mai mult in Capitala Romaniei, care duce o lipsa cronica de spatii verzi amenajate, atentia si efortul  autoritatilor publice ar trebui sa se focuseze pe rezolvarea acestui aspect care afecteaza negativ calitatea vietii tuturor bucurestenilor.

 In loc sa fie folosita pe post de latrina, salba de lacuri a Bucurestilor ar putea deveni un pol de atractie, de agrement, de practicare a sporturilor pentru bucuresteni si turisti, chiar si de tratament (suntem convinsi ca aveti informatia ca in zona sunt ape termale si ca, multi ani, in zona Foradex a functionat un strand cu ape termale si care acum este in paragina).

Spre exemplu, daca toate maidanurile, terenurile virane, precum si cele apartinand fostelor baze sportive si de agrement, respectiv:

·         Strandul cu ape termale de la Foradex;

·         Strandul "Combinatului Poligrafic Bucuresti" (CPB);

·         Strandul PTTR (al Telefoanelor);

·         Baza sportiva si de agrement nr. 1 a MApN;

·         Strandul "UTC";

·         Strandul Baneasa 1;

·         Strandul Baneasa 2, etc.

 acum dezafectate, precum si constructiile abandonate din jurul Lacului Baneasa, ar fi amenajate ca spatii verzi, ar rezulta un parc similar parcului "Regele Mihai". Un parc asemanator ar rezulta si din amenajarea si sistematizarea terenurilor adiacente Lacului Grivita.

Salba de lacuri Colentina are 9 lacuri pe teritoriul administrativ al Bucurestiului: Straulesti, Grivita, Baneasa, Herastrau, Floreasca, Tei, Plumbuita, Dobroiesti si Pantelimon I. Primele 6 se afla in administrarea Primariei Capitalei prin ALPAB, iar celelalte trei se afla in administrarea Sistemul de Gospodarire a Apelor Ilfov-Bucuresti, institutie in subordinea Apelor Romane. Potrivit legii, administratorii lacurilor si drumurilor trebuie sa se ocupe de intretinerea, reabilitarea lor si valorificarea potentialului.

In 2007, CGMB a aprobat indicatorii economici pentru un proiect de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curatarea zonelor adiacente si introducere acestora intr-un circuit turistic.  Proiectul, in valoare de circa 33 milioane de euro, ar fi trebuit finantat in proportie de 85 la suta din fonduri europene. Cu un an inainte, in 2006, Primaria Capitalei a cerut Guvernului sa-i transfere in patrimoniu si cele 3 lacuri aflate la Apele Romane pentru a putea realiza un proiect unitar de amenajare. O data cu schimbarea primarului general, in 2008, acest proiect a fost dat uitarii desi a fost singurul, dupa 1989, care a tratat in ansamblu salba de lacuri Colentina.

 In concluzie va supunem atentiei urmatoarele masuri:

1.      Reglementarea regimului juridic al tuturor lacurilor din Bucuresti si al terenurilor adiacente acestora, prin executarea cadastrului intregii zone si identificarea proprietarilor, concesionarilor si a eventualilor chiriasi.

2.      Controlul zonei de protectie de 50 de metri a malurilor lacurilor si indepartarea obstacolelor si a gardurilor construite pana la luciul de apa.

3.      Reabilitarea si redarea circulatiei publice pe Aleea Matelotilor si racordarea acesteia cu Soseaua Baiculesti si Soseaua Straulesti.

4.      Constructia de parcari supra/subterane (de mari dimensiuni), care sa absoarba autoturismele riveranilor dar si pe cele ale cetatenilor care vor veni in zonele de agrement.

5.      Constructia unei noi magistrale de canalizare, paralela cu traseul raului Colentina, care sa preia, prin curgere libera, apele menajere de la consumatorii riverani care, in prezent folosesc statii de pompare, mari consumatoare de energie si adevarate bombe ecologice si sanitare, sau, si mai rau,  care deverseaza apele menajere direct in lacuri.

6.      Constructia de promenade de jur imprejurul tuturor lacurilor, unde bucurestenii sa se poata plimba cu bicicletele, rolele, unde sa se poata misca in aer liber.

7.      Plantarea de pomi pe malul lacurilor, amenajarea de spatii verzi in perimetrul de 5o de metri de la mal, ca resursa de spatiu verde a Bucurestiului,  conectarea acestor spatii cu parcurile  existente.

8.      Efectuarea unor demersuri sustinute, in scopul determinarii PMB si a CGMB de a relua proiectul  aprobat in 2007 de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curatarea zonelor adiacente si introducere acestora intr-un circuit turistic.

 Cu stima si cu speranta ca veti urmari si sluji interesele generale ale Capitalei Romaniei,

 PRESEDINTE ASOCIATIE,

Apostol Catalin-Constantin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu