vineri, 25 noiembrie 2016

O delegatie formata din 7 membri ai Asociatiei Baneasa Lac va avea o intalnire de lucru cu responsabilii Primariei Sector 1, marti, 29.11.2016, ora 10.30





ASOCIATIA BANEASA LAC

UNIREA FACE PUTEREA! Impreuna, pentru prosperitatea tuturor cetatenilor!


Adresa   Bucuresti, Str Bujorului, nr. 37 D, Sector 1, Telefon   0732716706,0722258577,0736600961

Nr. 34/25.11.2016
Catre :
   PRIMARIA  SECTORULUI  1  BUCURESTI

Subiect :         Propuneri privind problemele de abordat la intalnirea dintre reprezentantii Asociatiei Baneasa Lac cu dl. Primar Dan TUDORACHE si alti responsabili ai Primariei Sector 1, programata in ziua de 29.11.2016, ora 10.30

I.                   PLAN DE AMENAJARE
A MALULUI SI A TERENURILOR ADIACENTE LACULUI BANEASA
-          proiect propus spre adoptare Primariei si Consiliului Local al Sectorului 1-
A.    Informare privind salba de lacuri de pe râul Colentina
1.      Salba de lacuri Colentina are 9 lacuri pe teritoriul administrativ al Bucurestiului: Straulesti, Grivita, Baneasa, Herastrau, Floreasca, Tei, Plumbuita, Dobroiesti si Pantelimon I. Primele 6 se afla in administrarea Primariei Capitalei prin ALPAB, iar celelalte trei se afla in administrarea Sistemul de Gospodarire a Apelor Ilfov-Bucuresti, institutie in subordinea Apelor Romane. Potrivit legii, administratorii lacurilor si drumurilor trebuie sa se ocupe de intretinerea, reabilitarea lor si valorificarea potentialului.
2.      In 2007, CGMB a aprobat indicatorii economici pentru un proiect de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curatarea zonelor adiacente si introducere acestora intr-un circuit turistic.  Proiectul, in valoare de circa 33 milioane de euro, ar fi trebuit finantat in proportie de 85 la suta din fonduri europene. Cu un an inainte, in 2006, Primaria Capitalei a cerut Guvernului sa-i transfere in patrimoniu si cele 3 lacuri aflate la Apele Romane pentru a putea realiza un proiect unitar de amenajare. O data cu schimbarea primarului general, in 2008, acest proiect a fost dat uitarii desi a fost singurul, dupa 1989, care a tratat in ansamblu salba de lacuri Colentina.

B.     Amenajarea terenului dintre ultimul sir de locuinte al Cartierului Baneasa Lac si Lacul Baneasa
1.      Efectuarea demersurilor pentru elaborarea unei HG pentru trecerea terenului din administrarea MApN si a Bancii Nationale a Romaniei (Anexa 1), in domeniul public al Municipiului Bucuresti si in administrarea Consiliului Local al Sectorului 1.
2.      Punerea in aplicare a proiectului existent de amenajare a terenului de la pct. 1 (Anexa 2) sau organizarea unui concurs de amenajare peisagistica a zonei delimitate in Anexa 1, inclusiv pentru racordarea acestei zone la Aleea Matelotilor, in colaborare cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".
3.      Desemnarea proiectului castigator, desemnarea constructorului si executia proiectului.

C.    Amenajarea malului si a intregii zone verzi adiacente Lacului Baneasa
1.      Clarificarea regimului juridic al Lacului Baneasa si al terenurilor adiacente prin executarea cadastrului intregii zone si identificarea proprietarilor, concesionarilor si a eventualilor chiriasi;
2.      Controlul zonei de protectie de 50 de metri a malurilor lacului;  indepartarea obstacolelor si a gardurilor construite pana la luciul de apa.
4.      Reabilitarea Aleii Matelotilor si racordarea acesteia cu Soseaua Baiculesti.
5.      Identificarea unui teren adecvat si constructia unei parcari supra/subterane (de mari dimensiuni), care sa absoarba autoturismele riveranilor dar si pe cele ale cetatenilor care vor veni in zonele de agrement.
6.      Constituirea unui parteneriat de tip public-privat intre PS1, MApN, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, Sindicatul Militarilor si Asociatia Baneasa Lac in scopul reabilitarii si darii in folosinta pentru cetatenii Sectorului 1 a fostei Baze sportive si de agrement nr. 1 a MApN.
7.      Gasirea unor investitori puternici, interesati in constituirea altor parteneriate de tip public-privat cu Primaria Sector 1 si ceilalti proprietari/concesionari ai fostelor baze sportive din zona, respectiv:
a.       Strandul cu ape termale de la Foradex
b.      Strandul "Combinatului Poligrafic Bucuresti" (CPB)
c.       Strandului PTTR (al Telefoanelor)
d.      Strandul "UTC"
e.       Strandul Baneasa 1
f.       Strandul Baneasa 2, etc.

D.    Amenajarea malurilor si a zonelor verzi adiacente tuturor celor 9 lacuri de pe teritoriul administrativ al Municipiului Bucuresti
1.      Efectuarea unor demersuri legale si mediatice sustinute, in scopul determinarii PMB si a CGMB de a relua proiectul  aprobat in 2007 de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curatarea zonelor adiacente si introducere acestora intr-un circuit turistic.
2.      Indepartarea gardurilor si a obstacolelor si constructia unei promenade de jur imprejurul tuturor lacurilor, unde bucurestenii sa se poata plimba cu bicicletele, rolele, unde sa se poata plimba si alerga.
3.      Plantarea de pomi pe malul lacurilor, amenajarea de spatii verzi in perimetrul de 5o de metri de la mal, ca resursa de spatiu verde a Bucurestiului,  conectarea acestor spatii cu marile parcuri.
II.                STADIUL ACTIUNILOR
CUPRINSE IN PROTOCOLUL DE COLABORARE INCHEIAT IN LUNA MAI 2016
-          masuri urgente si prioritare -

1.      Cadastrarea si intabularea str. Santiago si Aleii Tripoli. Demararea grabnica a proiectului de asfaltare si integrare a celorlalte utilitati in proiect: iluminat, NetCity, spatii verzi, supraveghere video, gaze si electricitate pe: Aleea Tripoli, str. Nuferilor, str. Bujorului, str. Liliacului, str. Santiago.
2.      Reconstructia/reabilitarea Sos. Straulesti, a Intrarii Straulesti si a Str. Baiculesti, prin repararea carosabilului, eliminarea baltilor si a gropilor, construirea de trotuare si largirea celor existente astfel incat sa se poata adauga si piste pentru biciclisti. Eliminarea de pe mijlocul trotuarelor a stalpilor de tot felul, a indicatorelor rutiere si a altor obstacole pentru pietoni.
3.      Prelungirea traseului autobuzului 331 pana la capatul de linie de la PETROM CITY. Constructia de alveole pentru statiile RATB si  constructia de refugii pt. calatori (in prezent oprirea in statii a autobuzelor presupune blocarea traficului pe sensul respectiv, iar pe Str. Baiculesti calatorii coboara din autobuz direct in noroi).
4.      Evacuarea si plasarea in locuinte sociale a familiilor si persoanelor fara adapost care locuiesc in colibe, in perimetrul unor foste intreprinderi de pe Intr. Straulesti. In prezent, circa 10 familii, care au si copii mici, locuiesc in baraci si bordeie, inclusiv pe timp de iarna. Neavand mijloace de subzistenta, aceste persoane ingroasa randul hotilor, cersetorilor si arunca dejectiile menajere si fiziologice pe spatiul public.
5.      Luarea de masuri ferme de respectare a normelor civilizate de sistematizare urbana in zonele cu terenuri construibile, deoarece:  
a.       Se elibereaza autorizatii de constructie pentru case, blocuri si alte constructii, fara sa se delimiteze si sa se construiasca, mai inainte de toate, strazile care vor deservi aceste constructii. Astfel iau nastere  drumuri inguste, pe unde nu au loc sa treaca doua masini pe sensuri contrare, unde nu au acces pompierii in caz de incendiu, fara retele de apa si canal, fara iluminat public, fara trotuare si alte facilitati. Daca se continua aceasta tendinta, lacurile Baneasa si Grivita vor deveni veritabile latrine (pentru ca  locuintele din perimetrele nesistematizate isi deverseaza dejectiile direct in lacuri) iar cartierele noi vor semana cu ghetourile.
b.      Reglementarea regimului de inaltime a noilor constructii in zonele cu case, in sensul interzicerii construirii de blocuri in aceste zone, mai ales in situatiile in care caile de acces si posibilitatile de parcare sunt subdimensionate.
c.       Respectarea latimii fasiei de protectie V4 a Lacului Baneasa, de 50 m pentru evitarea crearii de aglomeratii imposibil de gestionat si pastrarea spatiilor verzi prevazute de lege.
6.      Rezolvarea legala a problemei cainilor fara stapan de pe spatiul public. Amendarea drastica a cetatenilor care intretin aceste animale sau le parasesc pe domeniul public. Pe Intrarea Straulesti nu se poate circula noaptea, existand un real pericol pentru copii si persoanele fara aparare de a fi sfasiati de caini. Societatile comerciale si proprietarii de terenuri de pe acesta strada, nu au garduri/incinte bine delimitate, astfel incat cainii intretinuti de paznici ies nestingheriti pe drumul public. Chiar ADP Sector 1 are un depozit/teren in zona, unde sunt intretinuti cel putin 3 caini foarte agresivi de catre personalul de paza.
7.      Instalarea de camere de luat vederi pe tot cuprinsul cartierului si, in general, in tot Sectorul. Este necesara aceasta masura pentru cresterea sigurantei cetatenilor si pentru depistarea celor care arunca deseuri pe spatiile publice sau distrug si fura bunuri publice sau private.

PRESEDINTE  ASOCIATIE,                                VICEPRESEDINTE,
APOSTOL  CATALIN-CONSTANTIN                   ANGELUSIU PETRU

6 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Puteti sa ne spuneti in rezumat care sunt masurile preconizate a fi luate de Primarie fata de propunerile avansate? Care sunt concluziile intalnirii din data de 29 noiembrie? Va multumim anticipat!
    Iordache Sorin (chirias, posibil viitor proprietar)

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci, cum ne organizam pentru infaptuirea dorintelor mai sus exprimate? Cum incepem? De unde incepem? Daca lasam numai pe hartie si numai in seama primariei, nici intr-un secol nu se va realiza asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ar fi mai corect si mai util ca toate mesajele adresate pe aceste pagini de internet sa fie asumate cu nume, prenume si adresa postala (un obicei mai vechi al membrilor si nemembrilor asociatiei, acum, se pare, uitat).
      Dumitru Rinciog

      Ștergere
  3. Sa intelegem ca intalnirea cu primarul Sectorului 1 a fost una cu "usile inchise"? Adica pentru interese private si nu interese generale ale tuturor cetatenilor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai a fost publicata si transmisa lista propunerilor de abordat si nu cred ca in aceasta exista vreun obiectiv de tip privat cum insunuati dumneavoastra. Sigur ca nu au putut fi abordate toate, dar important este ca initiativa intalnirii de data aceasta nu ne-a apartinut ci a venit din partea Primarului S1, domnul Tudorache. Maine 14.12 ora 15 dorim sa ne intalnim in Calea Pajurei nr. 13 parca (cladirea ANAF) cu boardul Asociatiei sa pregatim atat un comunicat cat si pasii de urmat. Invit toti doritorii din Asociatie care pot participa sa o faca. Vom mai perfecta un protocol cu o alta asociatie din sector.
      Catalin Apostol
      presedinte Asociatia Baneasa Lac

      Ștergere
  4. Buna seara.
    Desi cu intarziere, voi incerca sa va comunic cateva din aspectele discutate la intalnirea de acum cateva zile, care a avut loc la Primaria Sectorului 1, la care a participat primarul si persoane importante din conducerea acestei institutii. Din partea asociatiei au participat Domnul Apostol Catalin, presedintele asociatiei, domnul general Nabarjoiu, presedintele onorific, domnul Secretar de Stat Encutescu, domnul Gherasim, domnul Ghitulescu si subsemanatul.
    Punctele principale ale discutiei au fost:
    1) Reabilitarea infrastructurii strazilor Nuferilor, Liliacului si Bujorului: canalizare, asfaltare, iluminat, spatii verzi, city-net, electricitate-gaze.
    2) Stoparea pentru totdeauna a abuzurilor privind incalcarea indicatorilor urbanistici pentru proiectele de constructii din zona: regim de inaltime, respectarea latimii de 50 de metri a fasiei de protectie a Lacului Baneasa, POT, CUT si regimul locurilor de parcare. Avand in vedere ca zona noastra este arie protejata, care intra conform legii in aria de competenta de autorizare a PMB, am cerut primarului PS 1, ca reprezentant al cetatenilor sa se implice in mod direct in aceasta problema, desi nu intra in aria dumnealui de competenta.
    3) Amenajarea unui parc pe malul Lacului Baneasa, in incinta cartierului nostru, la capatul dinspre est a strazii Bujorului, pentru beneficiul locuitorilor cartierului, pe un teren ce apartine domeniului public.
    4) Amenajarea ca loc de promenada, accesibil tuturor locuitorilor cartierului, pe malul Lacului Baneasa, pana la DN1, pe strada Matelotilor
    5) Amenajarea la Foradex, a unui strand cu ape termale.
    6) Prelungirea traseului autobuzului 331 pana la Petrom City
    Primarul a delegat reprezentanti din conducerea institutiei cu sarcina clara de a cauta solutii de rezolvare a problemelor discutate si a promis ca vom avea tot sprijinul dumnealui. Vecinul nostru domnul Gherasim, a participat la intalnire in calitate de reprezentant al asociatiei si nu al administratiei si a fost rugat sa faciliteze, ca si pana acum o legatura cat mai stransa pe teme ale problemelor cartierului, cu PMB al carui consilier general este. Imi permit sa mentionez ca domnia sa participa pe listele PSD la alegerile parlamentare, iar sprijinul nostru ar fi mai mult decat binevenit. Pentru cartier, un parlamentar vecin este mai bun decat orice fel de parlamentar. Chiar daca realizarile noastre sunt putine, multe dintre ele, atatea cate sunt, i se datoreaza si ii multumim pentru eforturi, indiferent de rezultatul alegerilor.
    Contactul cu reprezentantii administratiei este important si util, dar mult mai importanta este coagularea eforturilor proprii in cadrul asoaciatiei, pentru ca numai in acest fel glasul nostru este ascultat si suntem perceputi ca o entitate de care trebuie sa se tina cont.
    Asociatia Baneasa-Lac
    Vicepresedinte
    Petru Angelusiu

    RăspundețiȘtergere