miercuri, 4 decembrie 2024

Comunicat de la Primaria Sector 1

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă și din dorința de a le aduce cât mai multă bucurie copiilor, Primăria Sectorului 1 a deschis patinoarul din Parcul Bazilescu. Pentru a le oferi o experiență de neuitat, avem o mie de bilete gratuite pentru copiii din Sectorul 1.

Astfel, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 17.00 și 18.30, vor beneficia gratuit de acces și echipament primii 100 de copii veniți la patinaj. Patinoarul de 600 de metri pătrați, dotat cu toate facilitățile necesare, este potrivit atât pentru începători, cât și pentru experimentați.


vineri, 11 octombrie 2024

Hranirea porumbeilor salbatici - o noua problema aparuta in cartierul nostru

Prezenta pasarilor salbatice in aglomerari urbane provoca pagube materiale, duce la cresterea riscului de infectie, dar si la aparitia unor anumite specii de insecte care dauneaza produselor textile. Insa, principala si cea mai vizibila problema este data de excrementele de pasare.

Principalii factori din care rezulta ca o cladire are probleme cu pasarile sunt: excrementele, cuiburile, diferite insecte (muste sau purici) si mirosuri persistente, neplacute.

Porumbelul este una dintre cele mai intalnite specii de pasari din Europa, prezenta in apropierea asezarilor umane, indiferent ca este vorba despre mediul urban sau cel rural.
Gradul mare de adaptabilitate ii face sa fie prezenti in orice zona unde exista surse de hrana. Iar daca mediul inconjurator este prielnic, porumbeii se pot inmulti tot timpul anului.

Excrementele de porumbel contamineaza aerul, din cauza mirosului greoi. In plus, costurile curateniei, mai ales cand este vorba despre cladiri, sunt considerabile. Substantele din excrementele porumbelului, precum acidul nitric, pot deterioara materialul de constructie (beton, piatra de nisip, tiglelele sau straturile de cupru, aluminiu si zinc). Acidul se infiltreaza in fisurile microscopice ale oricarui tip de constructie si dizolva materialul.

Porumbeii ciugulesc bucati de ziduri si tencuiala subtire, intrucat au nevoie de substantele aflate in granulele de nisip.

Pasarile, indiferent de specie, devin cu adevarat problematice atunci cand gasesc o cale de acces intr-o cladire. Fie ca sunt in cautare de hrana, de adapost sau pentru a-si face cuibul, pasarile deranjeaza, in primul rand, vizual, dar creeaza si probleme de sanatate in zona afectata.

In anul 2008, locuitorii si autoritatile din Venetia s-au confruntat cu o serioasa invazie de porumbei, care amenintau atat sanatatea locuitorilor si a turistilor, cat si aspectul cladirilor si monumentelor. Prima masura luata de autoritatile venetiene a fost interzicerea hranirii porumbeilor si chiar amendarea cetatenilor care erau prinsi in fapt.

Pe langa faptul ca sunt inestetice, excrementele pasarilor pot provoca daune pe termen lung. Desi excrementele proaspete nu prezinta o problema majora, cele uscate pot raspandi diferite forme de infectii. Sporii excrementelor uscate, combinati cu praful si inhalati pot provoca diverse probleme de sanatate, mai ales persoanelor cu imunitatea scazuta.

Porumbeii transmit paraziti, cum ar fi capusele de porumbei, acarienii, paduchii si plosnitele specifice lor. Pe langa acestea, cuiburile sunt pline de alte organisme daunatoare si prezinta conditiile ideale pentru dezvoltarea acestor organisme care, din cuiburi, se extind cu usurinta in locuintele oamenilor.
In anul 2013, podurile cladirilor istorice din Timisoara s-au transformat in adevarate focare de infectie, din cauza porumbeilor care au invadat mansardele nelocuite si au lasat in urma lor cantitati uriase de excremente si purici.

Autoritatile timisorene au demarat o actiune ampla de igienizare, intrucat sanatatea publica era pusa in pericol si grav amenintata. In actiune au fost implicate si asociatiile de proprietari, care au fost somate sa se ocupe de igienizarea respectivelor locatii, in caz contrar fiind aplicate amenzi usturatoare.
Pe langa faptul ca transmit o multime de boli, porumbeii pot transmite direct oamenilor salmonela. Porumbeii au fost de asemenea cunoscuti si pentru transportul bolilor Chiamdiosis si Psitacoza, boli similare cu gripa si pneumonia.

Printre masurile pentru evitarea sau ameliorarea tuturor problemelor mentionate mai sus, se recomanda:


Aparate profesionale  care genereaza sunete de atac ale pasarilor de prada, cat si sunete de stres si alarma.
– Impiedicarea accesului poumbeilor, pe cat posibil, in incinta cladirilor, mansardelor, halelor de productie sau depozitare.
– Distrugerea cuiburilor porumbeilor. Desi pare o masura drastica, distrugerea cuiburilor este una dintre primele masuri catre trebuiesc luate cand prezenta porumbeilor este deranjanta si afecteaza diferite activitati.
– Indepartarea, pe cat posibil, a surselor de hrana si chiar interzicerea hranirii lor de catre diverse persoane. Cu cat sursele de hrana sunt mai variate si mai imbelsugate, cu atat numarul porumbeilor in respectiva arie se va mari semnificativ si, implicit, indepartarea lor va fi cu mult mai greoaie.

Important de stiut este ca in Sectorul 1 Bucuresti exista Hotararea nr.79/31.05.2016 a Consiliului Local care sanctioneaza cetatenii care hranesc porumbeii in balcoane sau pe pervazul ferestrelor daca prin aceasta se afecteaza starea de curatenie a imobilului sau a domeniului public si cresterea si si intretinerea porumbeilor in blocuri de locuinte, fara acordul asociatiei proprietarilor si fara asigurarea conditiilor corespunzatoare de igiena (clic aici pentru vizualizarea Hotararii).

Deoarece Asociatia Baneasa Lac a fost sesizata in legatura cu hranirea sistematica a porumbeilor salbatici de catre un proprietar de pe Aleea Havana, dorim sa va sesizam acest aspect, sa analizam si sa hotaram impreuna cu toti cetatenii cartierului ce masuri putem lua in acest caz.

COMITETUL ASOCIATIEI BANEASA LAC


sâmbătă, 24 august 2024

Anunt - Persoana fizica, doreste sa cumpere un apartament in Cartierul Baneasa-Lac

  Doresc sa cumpar apartament in acest cartier. Sunt persoana fizica, din provincie si nu doresc intermediari. Contact: eliana.cimpoeru@yahoo.com, 0785568373.

marți, 28 mai 2024

Anunt de la ROMPREST

 ROMPREST ne anunta, prin intermediul d-lui Bortosu Angelica, vecinul nostru, ca in cursul zilei de maine, 29.05.2024 se va ridica fractia uscata (pt. ca nu au venit miercuri 22.05.2024), urmand sa se reintre in graficul de ridicare din 2 in 2 saptamani, conform anuntului difuzat la cutiile postale. Detalii gasiti si pe site-ul ROMPREST,  la https://programe.romprest.eu/sectorul-1/colectare-selectiva/program-colectare-case.html 

luni, 15 aprilie 2024

In atentia membrilor Asociatiei si a tuturor cetatenilor interesati

 

ASOCIATIA BANEASA LAC

UNIREA FACE PUTEREA! Impreuna, pentru binele cetatenilor!

 

 

Adresa   Bucuresti, Str Bujorului, nr. 37 D, Sector 1, Telefon   0732 716 706, 0722 258 577

E-mail  asociatia.baneasa.lac@gmail.com, Site   http://baneasa-lac.blogspot.ro

 

 

 

LISTA DE PROBLEME DE INTERES PUBLIC DIN  SECTORUL 1,

CARE NECESITA REZOLVARE CAT MAI RAPIDA

 

-in atentia partidelor politice si a candidatilor la alegerile locale din Sectorul 1-

 

1.      Asfaltarea tuturor strazilor. Este rusinos, este incalificabil,  ca in zilele noastre, in Capitala Romaniei, sa mai existe strazi neasfaltate, fara alimentare cu apa si fara canalizare.

2.      Reconstructia si consolidarea malurilor Lacului Grivita, Lacului Baneasa si a Lacului Herastrau;

3.      Amenajarea terenurilor virane adiacente Lacului  Grivita si Lacului Baneasa si amenajarea acestora, dupa caz, ca parcuri, zone de recreere, baze sportive si de agrement, locuri de joaca pentru copii, astfel:

a.       Constructia unui nou parc in jurul Lacului Baneasa si conectarea (pietonala) cu Parcul Herastrau, prin cumpararea terenurilor neconstruite de la proprietari sau, dupa caz, trecerea terenurilor apartinand diverselor institutii publice in patrimoniul Municipiului Bucuresti si administrarea Primariei Sectorului 1 (Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Transporturilor, Regia Protocolului de Stat, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti etc.);

b.      Deblocarea si reabilitarea Aleii Matelotilor, reconstructia sa pentru redarea circulatiei publice auto si pietonale, racordarea acesteia cu str. Baiculesti si sos. Straulesti;

c.       Colaborarea cu APA NOVA BUCURESTI in vederea depistarii deversarilor ilegale a apelor uzate chiar in apa lacurilor, precum si pentru eliminarea numeroaselor statii de pompare a apelor uzate - adevarate bombe ecologice si energofage care aglomereaza malurile lacurilor, de o parte si de alta a lacurilor, si constructia, in cadrul proiectului "Promenada verde", a doua conducte pentru preluarea apelor uzate,  paralele cu malurile riului Colentina, care sa preia aceste ape uzate, prin cadere libera, pe tot parcursul salbei de lacuri ale Bucurestiului, de la Lacul Chitila si pana la statia de tratare ape uzate de la Glina. 

d.      Eliminarea/relocarea agentilor economici publici sau privati care desfasoara activitati poluatoare sau potential poluatoare chiar pe malurile sau la mica distanta de malurile lacurilor. Relocarea firmei de salubritate a Sectorului 1 (ROMPREST), de pe malul Lacului Baneasa, intr-o alta zona a orasului, pentru incetarea poluarii apelor si a atmosferei orasului, cu praful ridicat zilnic antrenat de catre masinile firmei;

e.       Interzicerea cu desavarsire a constructiilor noi pe malul lacurilor, constructii care nu respecta regulile si cerintele moderne de urbanism si care incalca Planul General de Urbanism al Municipiului Bucuresti. Demolarea constructiilor neautorizate si a celor lasate in parasire de catre CFR, de-a lungul caii ferate Bucuresti-Constanta.

4.      Efectuarea unui recensamant al familiilor cu copii si al persoanelor singure, fara adapost, care traiesc in  baraci improvizate, colibe, corturi si constructii parasite/abandonate de catre fostii proprietari. Cazarea acestora in conditii igienice,  prin constructia unei "TABERE SOCIALE", construita special si administrata de catre PMB/Primarie, in colaborare cu Biserica, Politia  si alte institutii ale statului. Sunt vizate, indeosebi:

a.       Baracile de pe Intr. Straulesti;

b.      Baraca de la  Foradex;

c.       Terenul viran dintre Lacul Baneasa si Gara Baneasa;

d.      Alte zone ale Sectorului 1.

5.      Relocarea capatului de linie de autobuze 331 si construirea unui terminal de linie modern, inclusiv a unei parcari publice, in zona  actuala a capatului de linie 331 bis, de la Petrom City.

6.      Modernizarea strazilor si a trotuarelor, eliminarea stalpilor de beton de pe mijlocul trotuarelor, largirea sau constructia trotuarelor acolo unde lipsesc, rectificarea conform normativelor si constructia in paralel cu trotuarele a pistelor pentru biciclisti, indeosebi pe urmatoarele artere de circulatie:

a.       Str. Parcului;

b.      Sos. Straulesti;

c.       Str. Baiculesti;

d.      Intrarea Straulesti.

7.      Eliminarea constructiilor neautorizare de pe terenurile adiacente caii ferate Bucuresti-Constanta, evacuarea deseurilor deversate ilegal pe aceste terenuri si amenajarea acestora, dupa caz, ca parcuri si zone verzi, de recreere, locuri de joaca pentru copii, baze sportive si de agrement.

8.      Constructia unei piste pietonale si pentru biciclisti, de o parte si de alta a caii ferate Bucuresti- Constanta, pe tronsonul situat intre B-dul Ion Mihalache si Gara Baneasa.

9.      Facilitarea accesului calatorilor la statia de cale ferata Bucuresti-Baneasa, prin:

a.       Prelungirea str. Baiculesti pana la statia de cale ferata Bucuresti-Baneasa si constructia unei parcari publice in apropiere, cu acces din str. Baiculesti si din DN1;

b.      Constructia unui pasaj de legatura care sa lege Gara Baneasa cu promenada  Lacului Baneasa si Aleea Matelotilor;

c.       Punerea la dispozitia calatorilor a facilitatilor statiei prezidentiale de cale ferata Baneasa. Consideram ca nu exista nici un impediment ca aceasta statie sa nu fie redata publicului larg, mentinandu-si concomitent si functia de gara prezidentiala.

10.  Incurajarea mediului de afaceri pentru constructia unui complex de odihna si tratament cu apa termala existenta in zona FORADEX, fapt ce ar pune Bucurestiul pe lista statiunilor de tratament cu ape termale din tara noastra.

11.  Amenajarea ca parc si zona de recreere a terenului viran situat la intersectia str. Dridu cu str. Jiului.

12.  Constructia de parcari publice in zonele de blocuri si alte zone, care sa absoarba autoturismele parcate pe trotuare si pe carosabilul strazilor:

13.  Transferul in domeniul public al Capitalei a unor portiuni de teren din proprietatea publica aferenta unor institutii publice de stat sau cumpararea de la particulari a unor portiuni din suprafete de teren private, propice pentru constructia de parcari adiacente unor artere de circulatie, cum ar fi:

a.       Din terenul aferent Monitorului Oficial situat vis a vis de blocurile de locuinte din str. Parcului, nr.20;

b.      Din terenul viran situat intre Liceul Media si Bd. Poligrafiei;

c.       Din terenul viran situat vis a vis de Baza Sportiva Rapid, localizata intre str. Baiculesti si calea ferata Bucuresti-Constanta etc.

14.  Cresterea conectivitatii la nivelul unor zone-subzone traversate de calea ferata Bucuresti-Constanta, cum ar fi:

a.       Pasaj pietonal si auto, pentru legarea str. Parcului cu str. Faurei, prin subtraversare;

b.      Finalizarea pasajului pietonal situat intre Bd.Poligrafiei si str. Baiculesti, in zona Liceului "Dimitrie Paciurea" (in acest moment sunt construite doar treptele de acces pe langa podul de cale ferata).

c.       Pasaj pietonal/pasarela intre str. Straulesti si str. Tipografilor;

 

Data publicarii: 15.04.2024

Alte precizari:

  • Asociatia noastra si cetatenii din Cartierele Baneasa-Lac si Pajurei vor sustine candidatii la alegerile locale din 09.06.2024, care isi insusesc si prezinta solutii/modalitati de rezolvare a acestor probleme;
  • Lista de probleme ramane deschisa. In acest sens, invitam pe toti cetatenii interesati sa faca propuneri si sa colaboreze cu noi si cu autoritatile locale, in scopul cresterii calitatii vietii si pentru infrumusetarea Sectorului 1.

 

      PRESEDINTE  ASOCIATIE,                                VICEPRESEDINTE,

APOSTOL  CATALIN-CONSTANTIN                   ANGELUSIU PETRU

joi, 8 februarie 2024

Intamplari cu o vulpe si unul sau doi iepurasi! Dialoguri de ieri, 07.02.2024, pe grupul de WhatsApp al Asociatiei Baneasa Lac


 

  • Stie cineva al cui este? Este pe strada Nuferilor. 
  • Este al nostru, al strazii Bujorului.
  • Sta asa pe strada?
  • Ieri a vazut baiatul meu o vulpe cu un iepuras in gura, tot pe Nuferilor.

  • Iepurele este la noi. Maine il duc la veterinar pe Sos. Straulesti. Daca e al cuiva din cartier, poate il cunosc cei de acolo.
  • Cred ca este un singur iepure, locuieste de un an de zile pe terenul de la capatul strazii Bujorului, de aceea ziceam ca este iepurele nostru, il vedem aproape in fiecare zi. Parerea mea este ca nu a plecat singur de aici, l-a pris vulpea si a incecat sa faca ospăt  pe Nuferilor, doar ca nu au tinut-o puterile si a pierdut meniul. Cred ca iepurele gasit este in continuare revendicat de vulpea din filmare si ostilitatile nu s-au incheiat!😄